جلسه هم اندیشی یا تسویه حساب با خبرنگار میهمان در وزارت ارتباطات؛
ظرفیت نقد اگر نیست حرمت میهمان را نگه دارید!
می هاست: قسمتی از جلسه نشست مدیران وزارت ارتباطات با خبرنگاران که قرار بود با هدف گفت و گو و رفع ابهامات رسانه ها اجرا شود به هجمه مقابل خبرگزاری مهر گذشت.
به گزارش می هاست به نقل از مهر، روز گذشته ۱۶ خردادماه، وزارت ارتباطات نشستی غیرخبری و هم اندیشانه با حضور دبیران و خبرنگاران برخی از رسانه ها برگزار کرد؛ نشستی که بنا بود در فضایی صمیمانه، زمینه گفت و گو درباره ی موضوعات ماه های اخیر در عرصه ارتباطات کشور، ابهامات رسانه ها و پرسش های موجود درباره ی عملکرد این وزارتخانه را فراهم آورد. این جلسه در ابتدا قرار بود با حضور دکتر علیرضا عبداللهی نژاد مدیر کل روابط عمومی وزارت ارتباطات و مهندس حمید فتاحی، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برگزار گردد اما در ادامه دکتر احسان چیت ساز معاون سیاست گذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال و دکتر بهزاد اکبری معاون وزیر، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت هم در آن حضور بهم رساندند که حضور ۲ معاون دیگر خیلی مورد استقبال اصحاب رسانه قرار گرفت چونکه جامعه رسانه ای همیشه از حصار بسته پاسخگویی در این وزارتخانه گلایه مند بوده و فراهم شدن چنین شرایطی اصحاب رسانه را متعجب و خوشحال کرد.
با این حال نشستی که قرار بود محلی برای تبادل نظر میان رسانه ها و مسئولان وزارت ارتباطات باشد، در قسمتهایی از جلسه به فضایی انتقادی ضد خبرگزاری مهر تبدیل شد؛ فضایی که در آن بجای پاسخ روشن به پرسش ها و نقدهای طرح شده، اصل نقد رسانه ای مورد اعتراض قرار گرفت. خبرگزاری مهر طی هفته های پیشین، در قالب یادداشت پرسش هایی را درباره ی عملکرد وزارت ارتباطات در تعدادی زمینه ها مطرح کرده بود. انتشار چنین مطالبی در چهارچوب وظیفه ذاتی رسانه ها قابل ارزیابی است چونکه رسانه، قبل از هر چیز نهادی برای طرح پرسش، انتقال اطلاعات، بازتاب ابهامات افکار عمومی و مطالبه پاسخ از مسئولان است. طبیعی است که هر مطلبی می تواند محل نقد، اصلاح یا تکمیل باشد اما پاسخ به نقد رسانه ای نه با برچسب زنی بلکه با توضیح دقیق عرضه کرده و شفاف سازی امکان دارد.
پس از انتشار این مطالب معاون سیاست گذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال در نشست خبری اخیر خود در تاریخ ۱۹ اردیبهشت بدون ارایه توضیح مستند، این رویکرد رسانه ای را «سیاسی» و «رپورتاژ» تعبیر کرد. همین طور در تماس تلفنی هفته ی پیش گزارشگر مهر با این معاون وزارتخانه برای انجام مصاحبه درباره ی موضوع اتصال اینترنت، وی با لحنی نامناسب اعلام نمود که دیگر با خبرگزاری مهر مصاحبه نخواهد کرد و تماس را قطع کرد.
این موضوع در نشست روز گذشته ابتدا از طرف معاون مربوطه عنوان شد و مجدداً تاکید کرد که به سبب آن چه «رعایت نشدن امانت داری در یک مصاحبه» عنوان می کرد، این حق را برای خود محفوظ می داند که انتخاب نماید با کدام رسانه گفت و گو داشته باشد و از مصاحبه با کدام رسانه خودداری کند. در مقابل، گزارشگر مهر توضیح داد که اگر در مطلب انتشار یافته گزاره ای نادرست، ناقص یا نیازمند اصلاح وجود داشته، وزارت ارتباطات می توانسته با بیان رسمی و ارایه مستندات خواهان اصلاح آن شود مسیری که همیشه در چهارچوب اخلاق حرفه ای رسانه قابل پیگیری می باشد. در عین حال معاون وزیر بار دیگر بر ادعای خود بر اساس رعایت نشدن تعهدات حرفه ای از طرف خبرگزاری مهر تاکید کرد و اعلام داشت که دیگر علاقه ای به گفت و گو با این رسانه ندارد.
خبرنگار مهر هم در پاسخ خاطرنشان کرد که مسئله مواجهه با یک فرد یا سلیقه شخصی او نیست؛ بلکه سخن از یک جایگاه حقوقی در وزارت ارتباطات است که بنا بر مسئولیت سازمانی خود، در مقابل افکار عمومی و رسانه ها وظیفه پاسخگویی دارد.
در بخش دیگری از جلسه هم رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و قائم مقام وزیر ارتباطات با کنایه های مکرر خبرگزاری مهر را به سوگیری سیاسی متهم کرد. همین طور گزارشگر مهر با این هشدار از طرف این مقام مسئول مواجه گردید که در صورت ادامه انتشار نقدها امکان دارد مانند دیگر معاون وزارتخانه از پاسخ گویی به این رسانه خودداری کند. این تهدید در حالی مطرح می شود که سازمان مذکور بعنوان یکی از نهادهای مهم و تخصصی وزارت ارتباطات، طی یک سال قبل و خصوصاً در هفته های اخیر نسبت به پرسش ها و مطالبات طرح شده از طرف گزارشگر مهر در رابطه به مسایل و دغدغه های روز کشور مانند (اینترنت پرو) پاسخگو نبوده است، این عدم پاسخگویی نقدی است که سایر رسانه ها هم نسبت به آن معترض بودند.
از سوی دیگر آن چه در این جلسه بالاتر از هر چیز به چشم آمد، نوعی کم تحملی در مقابل نقد رسانه ای و حساسیت بیش از حد نسبت به پرسش های انتقادی بود. این در شرایطی است که وزارت ارتباطات در هر دو یادداشت منتشره در این خبرگزاری، جوابیه خودرا هم در خروجی رسانه ای وزارتخانه منتشر نموده است. بنابراین، وقتی امکان پاسخ گویی رسمی وجود دارد، تهدید به قطع ارتباط رسانه ای یا امتناع از مصاحبه، نه فقط کمکی به روشن شدن افکار عمومی نمی کند، بلکه می تواند این شائبه را ایجاد نماید که نقد رسانه ای تا زمانی پذیرفته است که در چهارچوب مطلوب دستگاه اجرائی باشد.
در پایان این نشست هدایایی به نشانه تقدیر از سوی روابط عمومی وزارت ارتباطات به اصحاب رسانه اهدا شد. گزارشگر مهر ضمن احترام به این اقدام، از دریافت آن خودداری کرد تصمیمی که در امتداد حفظ استقلال حرفه ای رسانه و رعایت مرزهای معمول میان دستگاه نظارتی و رسانه اتخاذ شد تا شائبه ای پیرامون تداخل وظایف حرفه ای ایجاد نشود.
خبرگزاری مهر تاکید دارد که انتشار نقد نسبت به عملکرد دستگاه های اجرائی، پروژه های ملی و تصمیمات مدیریتی، نه اقدامی خارج از عرف رسانه ای است و نه رفتاری غیرحرفه ای. نقد، پرسشگری و پیگیری ابهامات، قسمتی از ماموریت ذاتی رسانه هاست؛ مأموریتی که اگر تضعیف شود، شفافیت و پاسخ گویی هم لطمه خواهد دید. این اولین بار نیست و آخرین بار هم نخواهد بود که خبرگزاری مهر نسبت به عملکرد یک وزارتخانه، نهاد یا پروژه ملی نقدی را منتشر می کند. انتظار از وزارت ارتباطات، بعنوان دستگاهی که بالاتر از خیلی از نهادها با مفاهیمی مانند دسترسی، شفافیت، ارتباطات و جریان آزاد اطلاعات سروکار دارد، آنست که در رویارویی با نقد رسانه ای، بجای رنجش، برچسب زنی یا محدود کردن ارتباط با رسانه، مسیر گفتگو، پاسخ مستند و اصلاح احتمالی را انتخاب نماید.
در نهایت نسبت میان رسانه و دستگاه اجرائی، نسبتی تشریفاتی یا تبلیغاتی نیست. رسانه قرار نیست فقط بازتاب دهنده روایت رسمی دستگاه ها باشد. همان گونه که مسئولان حق پاسخ و توضیح دارند، رسانه هم حق پرسش، نقد و مطالبه گری دارد و حفظ این توازن، شرط ضروری سلامت فضای عمومی و تقویت اعتماد جامعه به نهادهای اجرائیست.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب