نتایج ژئوپلیتیکی دستگیری مدیرعامل تلگرام

نتایج ژئوپلیتیکی دستگیری مدیرعامل تلگرام می هاست: نتایج ژئوپلیتیکی دستگیری دوروف فراتر از شهروندی او است چونکه کشورهای سرتاسر جهان، به ویژه در اروپا، با نحوه نظارت پلت فرم های شبکه اجتماعی مانند فیسبوک، اینستاگرام، ایکس و تیک تاک، کلنجار می روند و تلاش می کنند مرز بین آزادی بیان و محتوای غیرقانونی، ترسیم کنند.



به گزارش می هاست به نقل از ایسنا، مقامات فرانسه، اوایل هفته جاری، پاول دوروف، موسس و مدیرعامل برنامه مسنجر تلگرام را دستگیر کردند. هرچند شب گذشته وی با وثیقه آزاد شد اما این اقدام غیرمنتظره، جنجال عمومی را بر سر آزادی بیان آنلاین، رمزنگاری، حقوق دیجیتال و همین طور نتایج دیپلماتیک احتمالی در اروپا برانگیخت.

دادستان های پاریس، لیستی از اتهامات مقابل یک فرد نام برده نشده در تحقیقات جنایی منتشر نمودند که در ارتباط با آن دوروف مورد بازجویی قرار گرفته است. این اتهامات شامل هرزه نگاری کودکان، پولشویی و ارتباط با جرایم سازمان یافته است. دفتر دادستانی پاریس روز چهارشنبه اعلام نمود که «پاول دوروف» بنیانگذار و مدیرعامل پیامرسان تلگرام تحت نظارت قضایی قراره گرفته، از خروج از فرانسه منع گشته و موظف به پرداخت وثیقه ای به مبلغ پنج میلیون یورو (۵.۵ میلیون دلاری) است.

تلگرام در اطلاعیه ای که روز یکشنبه در پلت فرم خود منتشر کرد، لحن ستیزه جویی داشت و اعلام نمود سیاست های نظارتی این پیامرسان، مطابق با استانداردهای صنعت بوده و مداوم درحال بهبود است و در عین حال، دوروف چیزی برای پنهان کردن ندارد. این شرکت اشاره کرد: این ادعا که یک پلت فرم یا صاحب آن مسئول سو استفاده از آن پلت فرم هستند، پوچ است.

تعریف تلگرام از خط قرمز


دوروف که تلگرام را در سال ۲۰۱۳ در روسیه راه اندازی نمود، مدت هاست که خودرا مدافع آزادی بیان بدون محدودیت آنلاین می داند. این پلت فرم با آنکه به یک میلیارد کاربر جهانی رسیده است، نسبت به خیلی از همتایان خود در فضای شبکه اجتماعی، نگاهی ساده تر را برای نظارت بر محتوا اتخاذ نموده است.

دوروف در مصاحبه ای کم سابقه در مارس امسال، به روزنامه فایننشیال تایمز اظهار داشت: اگر آنها خطوط قرمز عبور نکنند، تصور نمی کنم که ما باید به شکلی که مردم به ابراز خود می پردازند، به نظارت آنها اقدام نماییم. با این وجود، درباره ی آن چه که او خط قرمز می داند، توضیحی نداد.

مدیرعامل تلگرام در مصاحبه دیگری در آوریل با تاکر کارلسون، چهره راستگرای رسانه ای اظهار داشته بود: این شرکت با درخواست های مشروع برای حذف محتوا همکاری خواهدنمود. اگر عده ای باشند که خشونت را ترویج می کنند، کارهای تروریستی وجود داشته باشد که خشونت را در بعضی از نقاط جهان گسترش می دهد، مطالبی منتشر می شود که هر انسان شریفی اجازه نمی دهد یا نمی خواهد منتشر شود، ما کمک خواهیم کرد. اما در موارد دیگری که تصور می نماییم این امر به مفهوم عبور از خط است و با ارزش های ما درباره ی آزادی بیان و صیانت از مکاتبات خصوصی مردم همخوانی ندارد، به آنها اعتنایی نمی نماییم.

این رویکرد سبب شده است که تلگرام توسط هر دسته و گروهی در دنیا و همین طور توسط دولت هایی که بیشتر با آنها می جنگند، استفاده گردد و به منبع اطلاعاتی و جاسوسی در جنگ روسیه و اوکراین تبدیل گردد.

ورود دولت ها به جنجال دستگیری دوروف


با وجود دعوای تاریخی روسیه با دوروف و تلگرام (دولت روسیه در سال ۲۰۱۸ تلاش ناموفقی برای ممنوعیت این اپلیکیشن داشت)، ارتش این کشور برای ارتباطات میدان جنگ و همین طور تبلیغات در پشتیبانی از ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، به تلگرام وابسته شده است. اِتو بوزیاش ویلی، پژوهشگر آزمایشگاه تحقیقات قانونی دیجیتال شورای آتلانتیک در تفلیس گرجستان می گوید: اظهار داشت: در دو سال قبل از این جنگ، هیچ پلتفرمی به اندازه تلگرام، نقش مهمی در کمک به ما برای درک عمیق تفکر روسیه درباره ی جنگ نداشته است.

چندین مقام روسی از بازداشت دوروف ابراز خشم کرده اند. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در یک نشست خبری به خبرنگاران در روز سه شنبه اظهار داشت: اگر فرانسه شواهد محکمی برای تائید ادعاهای خود ارائه نکند، این اقدامش در دستگیری دوروف، به منزله تلاش مستقیم برای محدود کردن آزادی ارتباطات و حتی می توان گفت ارعاب مستقیم رییس یک شرکت بزرگ است. وی ادامه داد: مسکو آماده ارائه تمام کمک ها و حمایت های لازم به دوروف است.

دستگیری دوروف همین طور با واکنش ایلان ماسک، مالک ایکس و میلیاردر فناوری که از نگاهی مشابه برای آزادی بیان آنلاین حمایت می کند و درگیر دعوا بر سر نظارت محتوا با مقامات اروپایی است و همین طور ادوارد اسنودن، افشاگر سابق آژانس امنیت ملی آمریکا، روبرو شد. این دو چهره معروف، با انتقاد از اقدام فرانسه، آنرا تجاوز به حقوق اساسی انسان و اجتماع خواندند.

امانوئل مکرون، رییس جمهور فرانسه، روز دوشنبه، کوشش کرد در مقابل اتهامات سانسور دولت، دفاع کند و در پستی در شبکه اجتماعی «ایکس»، از آن چه به عنوان اطلاعات ناصحیح درباره ی این دستگیری خواند، انتقاد نمود. مکرون نوشت: دستگیری رییس تلگرام در خاک فرانسه، در قالب تحقیقات قضایی درحال انجام، صورت گرفت. این اقدام، به هیچ وجه یک تصمیم سیاسی نیست. وی همین طور اضافه کرد: فرانسه عمیقا به آزادی بیان و ارتباطات، به نوآوری و روحیه کارآفرینی متعهد است.

روسیه و امارات عربی متحده، ارائه خدمات کنسولی را به دوروف پیشنهاد کرده اند. دوروف شهروند هر دو کشور و همین طور فرانسه است. سخنگوی وزارت خارجه امارات اظهار داشت: این کشور از نزدیک پرونده او را دنبال می کند.

دوروف روابط پیچیده ای با روسیه دارد، برای اینکه در سال ۲۰۱۴، بعد از آنکه، بنا بگفته خودش، از به اشتراک گذاری داده های کاربران شبکه اجتماعی محبوب «وی کنتاکته» خودداری کرد، کشور خودرا به اجبار ترک کرد. وی سهام خودرا در این شرکت فروخت و در نهایت به دبی نقل مکان کرد و از آن زمان، تقریباً بیشتر اوقات، در آنجا مستقر بوده و دبی، مکان فعلی استقرار تلگرام است.

پیامدهای ژئوپلیتیکی پیگیرد قضایی دوروف


اما نتایج ژئوپلیتیکی دستگیری دوروف فراتر از شهروندی او است. کشورهای سرتاسر جهان، به ویژه در اروپا، با نحوه نظارت پلت فرم های شبکه اجتماعی مانند فیسبوک، اینستاگرام، ایکس و تیک تاک، کلنجار می روند و تلاش می کنند مرز بین آزادی بیان و محتوای غیرقانونی، ترسیم کنند. دولت ها همین طور در خیلی از موارد بدنبال آن بوده اند تا رمزگذاری سرتاسری ارائه شده توسط خدمات پیام رسانی مانند واتساپ و سیگنال برای صیانت از حریم خصوصی کاربران را بشکنند و نیاز به نظارت بر محتوای غیرقانونی را دلیل این خواسته خود عنوان کرده اند.

تلگرام در نقطه برخورد این دو بحث قرار دارد. این پیامرسان به کاربران اجازه می دهد پیامهای خصوصی را مبادله کنند و در عین حال، به آنها اجازه می دهد کانال های پخش عمومی ایجاد کنند که بیشتر شبکه رسانه های اجتماعی هستند و البته از نظارت بسیار کمتری بر محتوا برخوردار می باشند.

گراهام بروکی، معاون برنامه های فناوری در شورای آتلانتیک و مدیر ارشد لابراتوار تحقیقات قانونی دیجیتال در این زمینه می گوید: در خیلی از موارد استفاده در سرتاسر جهان، به ویژه در مواردی که ما شاهد استفاده از تلگرام در مناطق درگیر جنگ و پیام رسانی عمومی گسترده تر هستیم، این اپلیکیشن بجای این که یک برنامه مسنجر نقطه به نقطه باشد، بیشتر یک اپلیکیشن شبکه اجتماعی است. تلگرام کاملا عامدانه، نسبت به آن چه که بقیه صنعت به عنوان اعتماد و ایمنی یا نظارت بر محتوا یاد می کنند، برخورد بسیار سبکی انجام داده است.

حریم خصوصی و نظارت ضعیف، این پلت فرم را به پناهگاهی برای بازیگران بد، همچون مجرمان سایبری، فروشندگان مواد مخدر، و حتی گروههای تروریستی مانند داعش تبدیل نموده است.

به نظر می رسد فرانسه با جنبه های مختلف مدل تلگرام، مشکل دارد و در بیانیه روز دوشنبه خود، به فعالیت غیرقانونی و محتوای موجود در این پلتفرم، اشاره نموده است.

تاکید مجدد رهبر معظم انقلاب بر حکمرانی فضای مجازی در ایران


این تاکیدات جهانی درحالی است که رهبر معظم انقلاب در نخستین دیدار با دولت چهاردهم بار دیگر بر مسئله فضای مجازی تاکید نمودند و با اشاره به ماجرای دستگیر مالک تلگرام در فرانسه گفتند: امروز فضای مجازی دیگر مجازی نیست بلکه واقعیت رو به توسعه در زندگی مردم است؛ بنابراین، در فضای مجازی باید حکمرانی قانونمند وجود داشته باشد. ایشان تعبیر سابق خود از فضای مجازی کشور به رها و ول بودن را ناشی از نبود حکمرانی قانونمند خواندند و گفتند: اگر دراین زمینه خلأ قانونی دارید، قانون مورد نیاز را ایجاد کنید و برمبنای آن زمام کار را به دست بگیرید، همچنانکه در همه دنیا با جدیت این کار را می کنند؛ بگونه ای که حالا می بینید که فرانسوی ها آن فرد را بخاطر نقض حکمرانی خود بازداشت کرده اند. حضرت آیت الله خامنه ای تاکید کردند: نقض حکمرانی قابل قبول نیست. کشور در اختیار شما است و در قبال آن وظیفه و مأموریتی دارید و نباید اجازه دهید حکمرانی شما را نقض کنند. ایشان با اشاره به روشن بودن مبنای حرفشان درباره ی فضای مجازی و در عین حال اصرار برخی افراد بر سوء برداشت یا فهم غلط، گفتند: اگر فضای مجازی در کشور قانونمند شود، تبدیل به فرصت می شود اما بدون حکمرانی قانونمند، به تهدید تبدیل خواهد شد.




138
0.0 از 5
1403/06/09
23:41:15
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۴
هاست و دامین

هاست و دامین

mihost.ir - حقوق مادی و معنوی سایت می هاست محفوظ است

می هاست

هاست ارزان