گزارش گونه های ممنوعه حیات وحش سایت دیوار چه اطلاعاتی به ما می دهد؟

گزارش گونه های ممنوعه حیات وحش سایت دیوار چه اطلاعاتی به ما می دهد؟ می هاست: همیشه وقتی حرف از کمپین های مقابله با حیوان آزاری به میان می آید، یادمان به کارزارهای محافظت از جان یوزپلنگ ایرانی، پشتیبانی از فوک خزر، مخالفت با آزار دلفین های نمایشی و انواع موج های اجتماعی در پشتیبانی از گونه های در حال انقراض یا حیوانات بانمک می افتد! اما هیچ کس تابحال برای جان سارها، کبوترها، مارها، طوطی ها و... کمپینی به راه نینداخته است؛ این حیوانات نه آن قدر کمیاب هستند که به خاطر خطر انقراض جلب توجه نمایند و نه در صنعت نمایش و سیرک کاربرد دارند که روی احساسات مردم اثر بگذارند. با این وجود همچنان برخی از کارهایی که انسان با آنها انجام می دهد حیوان آزاری شمرده می شود.



قبل از این که خرید و فروش دسته بزرگی از حیوانات در سایت دیوار ممنوع شود، شکارچیان برای فروش شان روی آگهی های قرمز و سفید این پلت فرم خیلی حساب می کردند؛ حالا اما با اتفاق های جدیدی که در این سایت افتاده، تعداد این آگهی ها به شدت کاهش یافته است. دیوار در ماه های گذشته اطلاعات کمی و کیفی مهمی درباره حیوان آزاری افراد، شهرهای محل سکونت شان و حیوانات مورد علاقه آنها و همین طور اقدامات این سایت برای مقابله با متخلفین تهیه کرده که در فایل زیر می توانید گزارش آنرا بخوانید؛ اما ما مهم ترین و جالب ترین نکات این گزارش را استخراج کرده ایم که در ادامه می توانید مطالعه کنید.



دانلودفایلPDFگزارشاقداماتدیواردرحوزهگونه هایممنوعهحیاتوحش
چه افرادی؟ چه شهرهایی؟
با اطلاعاتی که دیوار به دست آورده، می توانیم با تقریب خوبی ادعا نماییم شهرهایی که محرومیت بیشتری دارند علاقه بیشتری هم به فروش و آزار حیوانات دارند. تیم دیوار هشت ماه فعالیت کاربران خودش در آگهی های حیوانات را مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیده که سهم آگهی های این دسته در شهرهای زابل، زاهدان، تبریز، شهرکرد، ایرانشهر، تربت جام، بندرعباس، اراک و مرند بطور معناداری از همه شهرها بیشتر بوده است. سهم فعالیت کاربران این شهرها در دسته گونه های ممنوعه و آزار حیوانات، بیش از دو برابر کل آگهی های مشابه در شهرهای دیگر بوده است. سه مورد از پنج شهر اول این لیست، در استان سیستان و بلوچستان قرار دارند که از استان های محروم کشور شمرده می شود. آنها بیشتر چه آگهی هایی ثبت می کردند؟ تیم دیوار می گوید که ۸۷ درصد حیوان های ممنوعه دیوار در این این سه شهر را فروش یاکریم تشکیل داده است.

جالب این که میزان فروش آگهی های ممنوعه در شهرهای مختلف، ماه به ماه با یکدیگر فرق دارد. مثلا تعداد این آگهی ها در سه شهر استان سیستان و بلوچستان به مرور از خرداد بیشتر شده و تا دو ماه بعد، کم کم تعداد آگهی های آن کاهش یافته است. در تربت جام، ماه فروردین، ماه پر آگهی برای علاقه مندان به دسته آگهی های حیوانات ممنوع بوده است. از جانب دیگر در همه شهرهایی که این کسب وکار رواج زیادی در آنها دارد، تعداد این آگهی ها در ماه خرداد افزایش یافته در حالی است که در شهرکرد، به مرور با گرم تر شدن هوا آگهی های ممنوعه هم کم تر شده است. یک محیط بان می گوید دلیل این اتفاق به فصل جوجه آوری حیوانات برمی گردد. بهار معمولا زاد و ولد حیوانات بیشتر می شود و اغلب متخلفین و صیادان غیرقانونی جوجه و بره ها حیوان ها را از طبیعت سرقت می کنند و به فروش می رسانند.
متخلفین به مرور از دیوار ناامید می شوند
قبل از این که دیوار برای آزار حیوانات کاری انجام دهد، بیش از ۴ هزار نفر در این سایت، فقط مشغول ثبت آگهی های ممنوعه حیوانات بودند و هیچ فعالیت دیگری در این سایت نداشته اند. این یعنی احیانا خرید و فروش حیوان کسب وکار اصلی آنها بوده است. پس از کوشش های دیوار برای کاهش آگهی های این دسته، تعداد درخواست ثبت آگهی در رابطه با گونه های ممنوعه حیات وحش ۱۶ درصد کاهش یافته است.

همچنین تعداد افرادی که در دیوار فقط به ثبت آگهی گونه های ممنوعه حیوانات می پرداختند از ۴۲۰۰ نفر در تیرماه به ۳۵۷۰ نفر در ماه شهریور رسیده است. یعنی روش دیوار موجب تغییر مسیر این کاربران شده است و بنظر می رسد به مرور از دیوار ناامید شده اند چون یا آگهی های شان تایید نمی گردد یا دنبال راهی برای دور زدن فیلترینگ دیوار بوده اند که اغلب هم با شکست روبرو شده است.
چه حیوان هایی بیشتر خرید و فروش می شوند؟
شما اگر به جمعه بازار حیوانات تهران مراجعه کنید، می بینید که آنجا کسی حیوان اهلی نمی فروشد یا حداقل تعدادشان خیلی کم تر است. این اتفاق در آگهی های دیوار هم خودش را نشان داده است. تیم دیوار دو ماه آگهی های حیوانات را بررسی کردند و متوجه شدند ۴۷ درصد آگهی های این دسته، شامل حیوانات وحشی (چه خرید و فروش و چه نزاع بین آن ها) است. پس از آن، یاکریم با سهم ۱۰ درصدی از گونه های ممنوعه بیشترین تعداد ثبت آگهی را به خود مختص کرده است. خسک و قمری هم در دسته های بعدی قرار داشتند.
به طور کلی پرنده ها در دسته حیوانات (ممنوع و مجاز) بیشتری سهم را نسبت به سایر حیوان ها دارند. بخش زیادی از آنها را احیانا کفتربازها، یا آن طور که بین خودشان رایج است، عشق بازان تشکیل می دهند! ۵۰ درصد از آگهی های حیوانات دیوار مربوط به پرنده ها است. پس از پرنده، حیوانات مزرعه، سگ و ماهی جزء دسته پرطرفدار آگهی های دسته حیوانات بوده اند. تنها یک درصد از آگهی های این حوزه را هم خزنده ها می سازند و حدود ۱۴ درصد از این آگهی ها شامل سگ و گربه می شود. خیلی از پرندگانی که در دیوار خرید و فروش می شوند گونه های مجاز هستند اما بسیاری دیگر نیز گونه های ممنوعه ای هستند که دستاویز سوداگری متخلفین می شوند.
دیوار چطور توانست جلوی متخلفان بایستد؟
گزارش دیوار نشان میدهد که آنها راه های ترکیبی متنوعی را برای کاهش آگهی های حیوان آزاری به کار برده اند.
۱. آنها یک فیلتر به اسم فیلتر «محتوای بد» تهیه کردند. به ربات نظارت دیوار، کلیدواژه هایی داده شد که فهرست سیاه حیوان آزاری بود. این محتوای بد که در همکاری بین دیوار و فعالان سرشناس حوزه محیط زیست تهیه شده، شبیه یک صافی عمل می کند و نمی گذارد آگهی های شامل کلیدواژه های ممنوعه به مرحله تایید برسند؛ این دسته ها شامل پرنده های شکاری، گوشت حیوانات ممنوعه، حیواناتی که برای زیبایی در الکل انداخته می شوند، حیوانات تاکسی درمیشده، جنگ و شرط بندی بر سر حیوان ها، اعضای بدن حیوان ها و حتی وسایل حیوان آزاری می شود که در مجموع بیش از ۹ هزار کلیدواژه ممنوعه را شامل می شود.
۲. در مرحله دوم مواردی از آگهی ها که به نظر مشکوک می رسیدند به ناظران عمومی این سایت ارجاع داده می شد تا آنها درباره انتشار آن تصمیم بگیرند. تنوع این آگهی ها بسیار بالا است و گاهی با اصطلاحات جدیدی یک حیوان را آگهی می کنند و گاه به شکلی حیوان را مورد سو استفاده و آزار قرار می دهند که قبلا سابقه نداشته است. اگر این ناظرها هم نمی دانستند که باید چه تصمیمی درباره آگهی مشکوک بگیرند، آنرا به مرحله بعد می سپارند.
۳. ناظران متخصص آگهی دیوار، افراد آموزش دیده در حوزه حیوانات و محیط زیست هستند. دیوار در همکاری که با متخصصین حوزه محیط زیست داشته جزوه های جامعی را تهیه کرده و به ناظران متخصص ارائه کرده است و آنها حالا می توانند سره را از ناسره تشخیص دهند. این ناظران زبده آگهی های مشکوک را مورد بررسی قرار می دهند.
نتیجه این سه مرحله این شده که دیوار توانسته با این تمهیدات آگهی های گونه های ممنوعه حیات وحش را ۸۰ درصد کم کند. همین طور تعداد گزارش های کاربران در خصوص آگهی های مشکوک دسته خرید و فروش حیوانات در ماه شهریور ۴۰درصد کاهش یافته است.

آیا مشکل حل شده است؟
متاسفانه خیر! دیوار این چراغ را روشن کرده و انتظار می رود به مرور با تکمیل لیست محتوای بد و بروزرسانی دانش تیم نظارت، در این عرصه بطور مستمر پیشرفت کند، اما خرید و فروش گونه های ممنوعه هنوز پابرجا است. خیلی از متخلفین در پلت فرم های دیگر که نظارت در آنها ضعیف تر است یا در شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام و تلگرام مشغول سوداگری هستند و آثار مخرب این نوع اقدامات بر محیط زیست در آینده بیشتر نمود خواهد یافت. واقعیت این است که تا در بازاری تقاضا نباشد، عرضه ای هم نخواهد بود. سازمان محیط زیست، محیط بان های فداکار و سایت دیوار تمام تلاش خودرا به کار بسته اند تا با متخلفین را محدود کنند، اما ما شهروندان نیز نسبت به محیط زیست و حیات وحش مسئولیت هایی داریم. شاید زمان آن رسیده که اگر به هر شکلی و با هر انگیزه ای مشتری این بازار سیاه هستیم، در تصمیم گیری کمی بیشتر تامل کنیم!

2121


منبع:

1183
0.0 از 5
1399/10/29
11:01:57
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۱
هاست و دامین

هاست و دامین

mihost.ir - حقوق مادی و معنوی سایت می هاست محفوظ است

می هاست

هاست ارزان